På vei mot en bærekraftig klubbøkonomi

Toppklubbene har kuttet sine kostnader med 48 millioner fra 2013 til 2014. I samme periode gikk inntektene ned med 3 millioner.

Annonse:

Toppklubbene på herresiden har kuttet sine kostnader med 48 millioner fra 2013 til 2014. I samme periode gikk inntektene ned med 3 millioner. Totalt sett gikk klubbene med 15,6 millioner i overskudd, inkludert spillersalg og salg driftsmidler.

Det er meget gledelig at klubbene klarer å få til en effektivisering på hele 50 mill kr i 2014. Det er også et lyspunkt at vi fikk økning i flere tilskuere ifjor og det har fortsatt i år

— Leif Øverland, adm. dir i Norsk Toppfotball
Klubbenes budsjett for 2015 viser at de tror på et overskudd på 45 millioner for 2015. 

- Det er meget gledelig at klubbene klarer å få til en effektivisering på hele 50 mill kr i 2014. Det er også et lyspunkt at vi fikk økning i flere tilskuere ifjor og det har fortsatt i år sier adm. dir. i Norsk Toppfotball, Leif Øverland.

- Tallene viser at toppklubbene samlet sett er på vei når det gjelder å justere kostnadene ned. Det gir samtidig signal om at klubbene kan ha stabilisert inntektene sine i 2014. Totalt sett er dette et gode signaler på vei mot en mer bærekraftig økonomi. Det blir viktig for klubbene å holde sine budsjetter i 2015, og greier de det er de godt på vei mot en stabil økonomisk situasjon, sier fotballpresident Yngve Hallén til fotball.no.

På kvinnesidene er tallene samlet sett positive. Toppserieklubbene hadde i 2014 snittinntekter på 9,6 millioner kroner og utgifter på 9,4 millioner kroner.

- Klubbene i Toppserien viser fortsatt ryddighet i økonomien. De sikrer at de skaffer seg inntekter før de bruker dem. Toppserieklubbene har fortsatt små økonomier og derved større risiko, de må fortsette sitt sterke fokus på hvordan de skal opprettholde en stabil økonomi fremover, sier Hallén.

Klubber i rød kategori

Tippeligaen

  • Start og Viking lager handlingsplaner etter å ha falt ned i rød kategori. 
  • Vålerenga og Lillestrøm fortsetter sin handlingsplan inntil de har to perioder på rad i gul eller grønn kategori. 
  • Stabæk trer ut av handlingsplan etter to perioder på rad i gul kategori

OBOS-ligaen

  • Kristiansund, Sandnes/Ulf og Åsane må lage handlingsplaner etter å har rapportert i rød kategori. 
  • Ull/Kisa og HamKam spiller ikke lenger i lisensiert divisjon.

Toppserien

  • Amazon Grimstad får irettesettelse etter å ikke ha nådd målet i handlingsplanen sin, de fortsetter å følge sin vedtatte plan. 
  • Røa og Arna-Bjørnar fortsetter i handlingsplan for å nå sin målsetting.
  • Klepp og Medkila trer ut av handlingsplan etter to perioder i kategori bedre enn rød.
Annonse fra Eliteserien: