Akademiklassifiseringen utfordrer utviklingsarbeidet i klubb. Det er særs tilfredsstillende å se at det på flere områder går rett vei sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland.

Kanonår for klubbene

Toppklubbene omsatte for over 1,5 milliarder kroner i fjor.

Annonse:

Norske toppklubber tjente over 90 millioner kroner i fjor. Samlet bikket omsetningen 1,5 milliarder kroner, skriver Finansavisen.

- Vi opplever at det snakkes mer positivt om norsk fotball, sier leder Leif Øverland i Norsk Toppfotball (NTF), toppklubbenes interesseorganisasjon, som mener norsk fotball har fått sunnere holdninger og bedre ledelse, og at man nå profitterer på det gjennom økt interesse og bedret omdømme.

- Det er slutt på kommentarer om høye lønninger og sugerør i kommunekassene, påpeker han overfor avisen.

Få røde tall

De siste fire årene har de samlede resultatene med unntak av 2012 vært røde. Fjorårets tall viser et overskudd på hele 90,3 millioner kroner, en økning på hele 104 millioner fra 2014. Like gledelig for norsk fotball er det at hele 14 av 18 klubber på Finansavisens liste går med overskudd.

NTF-sjefen peker ifølge avisen på økt stabilitet i klubbledelsene, strengere finansiell oppfølging fra Norges Fotballforbund og en økt iver etter å dele og lære av hverandre mellom klubbene.

Fra og med neste sesong øker TV-inntektene etter at Discovery la 2,4 milliarder kroner på bordet for å få vise eliteseriefotball de neste seks årene. Mediehuset har allerede lansert en rekke grep for å øke entusiasmen og oppslutningen rundt norsk fotball, noe Øverland har stor tro på at de får til.

– Men det gjelder for klubbene å fortsette å jobbe med de «kjedelige» tingene, å bygge klubb stein på stein, heve kompetansen og være tydelig på hva og hvem de skal være, påpeker han og mener videre vekst bør være innen rekkevidde, men ikke i like rask takt som årets opptur.

Europaeffekt

Størst vekst finner man ifølge Finansavisen i de to lagene som i høst deltok i Europa League.

Rosenborg, som i tillegg vant både serie og cup, økte inntektene med 62 millioner kroner fra 2014, mens Molde økte med 37 millioner.

- Forskjellen er i all hovedsak inntekter fra europacup, sier adm. direktør i Molde, Øystein Neerland, som mener dette beviser viktigheten av at Norge har lag som biter fra seg i Europa, både for kvaliteten på fotballen og på det organisatoriske.

okonomi-i-toppklubbene_3jmbm5061mb21tq5b80q48bvp.jpg
Annonse fra Eliteserien: