Stevner TV 2

NFF, NTF og Fotball Media har i dag tatt ut stevning mot TV 2 for urettmessig utnyttelse av nyhetsretten.

Annonse:

Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball (NTF) har lisensiert medierettighetene til Eliteserien og OBOS-ligaen for perioden 2017 – 2022 til Discovery Networks Norway (Discovery). Rettighetene forvaltes gjennom selskapet Fotball Media AS. Medierettighetene omfatter blant annet retten til opptak, overføringer og videreformidling av lyd og bilder fra kampene i Eliteserien og OBOS-ligaen. 

TV 2 har i forbindelse med sitt program FotballXtra på TV2 Zebra vist scoringer og høydepunkter under rundene i Eliteserien ved å programmsette nyheter hver halvtime på Zebra samtidig som runden spilles.  TV 2 har samtidig tilgjengeliggjort en rekke utdrag fra disse fotballkampene, blant annet på sine nettsider. NFF, NTF og Fotball Media mener at TV 2 ved å gjøre det på denne måten, ikke forholder seg til gjeldende regelverk, og krever at TV 2 som utgangspunkt ikke kan vise høydepunktene før kampen er over.

- TV 2 bryter etter vår oppfatning med et regelverk som i utgangspunktet er ment for å sikre allmennhetens behov for informasjon ved å gi fjernsynsselskap tilgang til å sende korte utdrag fra begivenheter av stor interesse for allmennheten i generelle nyhetssendinger. Ved å avbryte FotballXtra med sportsnyheter en rekke ganger innenfor programflaten er formålet i realiteten å sikre mer innhold og seere til studiosendingen, og dette bryter med norsk fotballs medierettigheter og de eksklusive rettighetene norsk fotball har solgt til Discovery, sier daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang. 

TV 2 hevder at de har rett til å vise utdragene som følge av den såkalte nyhetsretten, som gir muligheter til å sende korte utdrag fra begivenheter av stor allmenn interesse. NFF, NTF og Fotball Media bestrider at TV 2s handlinger ligger innenfor nyhetsretten, og partene har ikke kommet til en felles forståelse eller løsning ved den dialogen som har vært. 

Fotball Media mener TV 2s praksis utsetter fotballen for betydelig risiko med hensyn til å forvalte verdiene som medierettighetene til Eliteserien og OBOS-ligaen representerer. En slik praksis vil kunne utfordrer hele finansieringsmodellen for topp– og breddefotballen i Norge.

- TV 2s handlinger gjør det nødvendig å få domstolene til å trekke opp rammene for nyhetsretten, konkretisere hva som er en fornuftig balansering av folkets behov for informasjon, rettighetshavernes og medienes interesser.  Vi mener TV 2s nåværende praksis er en utnyttelse som ligger langt utenfor det nyhetsretten gir grunnlag for. Vi ser blant annet fra andre land at nyhetsretten kun kan brukes som grunnlag for å sende utdrag fra kamper etter at de er ferdigspilt, påpeker Kristvang. 

Annonse fra Eliteserien: