Slik laster du ned appene til Eliteserien og OBOS-ligaen

Nå er det enda enklere å få appene våre og alle klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen på din mobil - se oppskrift her.

Annonse:


Nytt av året er at vi bruker noe som heter PWA, som står for Progressive Web App.  Det er en web-app som utnytter de nyeste og mest moderne webfunksjonene for å levere en app-lignende opplevelse, pakket inn i en vanlig nettside.

Du finner ikke PWAer i Appstore eller  Google Play, men de lastes enkelt ned rett fra nettsidene som har PWA.

Slik laster du ned appene

Du starter med å besøke enten www.eliteserien.no eller www.obos-ligaen.no (eller gjerne begge hvis du vil ha begge appene). Du kan også besøke klubbene i Eliteserien eller klubbene i OBOS-ligaen - samme app er lansert hos alle dem. 

Deretter er det litt avhengig av hva slags operativsystem du har. Velg det som passer deg nedenfor og følg oppskriften.

Installere PWA på iPhone

For å installere våre PWAer på iPhone er så enkelt som lage en snarvei til nettstedet www.eliteserien.nowww.obos-ligaen.no eller klubbene i Eliteserien og klubbene i OBOS-ligaen

Du klikker på Del-knappen og velger alternativet Legg til på startskjermen.  Dermed får du en app på skjermen din, og den vil oppføre seg på samme måte som andre applikasjoner. Se en illustrerernde Instagram reel fra Tromsø som forklarer hvor enkelt det er her.

Installere PWA på Android

Ved å bruke Google Chrome på Android er prosessen for å installere en PWA så enkelt som å besøke det aktuelle nettstedet. Da får du opp en dialogboks som spør om du vil installere appen. 

Skulle ikke den dialogboksen dukke opp så kan du klikke på de 3 prikkene øverst i høyre og deretter velge "Installer appen"  - se bilde nedenfor. 

Legge til appen på en PC

Siden vi har valgt PWA som løsning så kan du også legge til appen på din PC. 

Hvordan installere PWA på Google Chrome?

Hvis vi bruker Chrome som nettleser og vil installere en PWA, må du besøke nettsiden der den ligger. Deretter, på slutten av søkefeltet, klikker du på ikon som viser en pil ned (se 1 på tegningen nedenfor) og du bekrefter at vi vil installere applikasjonen (se 2 på tegningen nedenfor).

Hvorfor har vi valgt PWA?

Progressive webapplikasjoner ble født av behovet for å lage applikasjoner på tvers av plattformer. Man unngår derfor unødvendig og kostbar produksjon av forskjellige applikasjoner for hvert operativsystem, det være seg Android, iOS, Windows, macOS, Linux osv. All kode som vi allerede har i nettsidene på vår medieplattform kan gjenbrukes og som bruker holder det at du laster ned appen en gang. Deretter vil den alltid være oppdatert så snart du har tilgang til internett.

PWA-en oppfører seg nøyaktig det samme som en vanlig app. Det gir rask respons i scrolle, bla og navigering og har det samme, rene brukergrensesnittet. 

PWAer har en rekke egenskaper som gjør dem til fremtidens applikasjoner:

 • De kan tilpasse seg hvilken som helst skjerm det være seg en skjerm, et nettbrett, en mobil eller en hvilken som helst annen enhet som har skjerm.
 • I motsetning til applikasjoner som bruker hurtigbufferen til å laste inn data, lagrer ikke webapplikasjoner data fra tjenesten, så ved å unngå å se etter data som er endret, laster de inn innhold mye raskere.
 • Rimeligere utviklingskostnad og sparer tid og kostnader på integrasjoner - Ved å publisere oppdateringer i PWA direkte, trenger vi ikke å integrere appen i forskjellige systemer. Samtidig trenger vi ikke å ha forskjellige leverandører for hver plattform for å håndtere de forskjellige integrasjonene.
 • Trenger ikke vedlikeholde forskjellige native apper
 • Enkel publisering - Det å publisere en app i Apples og Googles egne appbutikker tar mye tid. Med PWA kan man sende oppdateringene direkte inn i løsningen, og gjøre dem tilgjengelige for brukere direkte. 
 • Fullskala SEO-muligheter - Siden PWA er en standard HTML-side "forkledd" som en app, har man komplette SEO-funksjonaliteter og kan optimalisere den på samme måte. Google indekserer PWA-en som et veldig vanlig nettsted når du søker.
 • Våre analyseverktøy fungerer som vanlig - Google Analytics og Google Tag Manager er like nyttige for PWA-en som for ditt vanlige nettsted, og det er enkelt å få samlet informasjon om kundeadferd - uavhengig av plattform.
 • Vi vil bli rangert høyt av Google - Når en PWA fungerer som et nettsted, vil Google analysere det på samme måte - og stille høye krav til brukervennlighet. Akkurat som man blir straffet hvis man ikke har en mobiltilpasset løsning i dag, vil man miste rangeringer i fremtiden hvis man ikke har en PWA.
 • PWA fungerer offline - vi har sørget for en del av de sidene du leser er tilgjengelig offline. Kjekt dersom du f.eks. er på et fly og ønsker å lese siste nytt om ditt favorittlag
 • Enkel installasjon - rett fra nettsidene
 • Krever ikke oppdateringer - dette løses av PWAen straks du har tilgang til internett så får du siste versjonen

Andre kjente nettsteder som benytter PWA

 Noen av de mest kjente som benytter PWA er Twitter, YouTube, Spotify, Instagram, Uber, Telegram, Pinterest, Washington Post, Financial Times, Flipboard og Facebook.

Se og prøv en rekke flere PWAer her.

Annonse fra Eliteserien: