Profilen: Pål André Helland

Pål Andre Helland er klar for ny sesong i ny klubb!

Annonse:

Foto toppbildet: Fredrik Tyskeberg.

Angrepsspilleren med en beryktet venstrefot er nå klar for en ny sesong, denne gangen i ny drakt. I februar ble det nemlig klart at Helland har signert for to år med Lillestrøm. Vi skal nå se nærmere på profilen Pål André Helland, og i videovinduet nederst i saken får du blant annet svar på hvilken klubb trønderen ser for seg å spille for om 5 år.

Kronglete vei til toppen

Rosenborg hentet en ung og lovende Pål André Helland da han var 16 år, fra hans moderklubb KIL/Hemne i 2006. Etter å ha spilt for RBK 2 ble han i 2009 tatt opp i klubbens A-stall. Debuten på norsk fotballs øverste nivå kom samme år. Helland har vært åpen om at overgangen til A-stallen i Rosenborg og tiden som fulgte var vanskelig. Det ble ikke lettere for unggutten med to turbulente låneopphold i Ranheim med lite spilletid. Midtveis i andre låneopphold ble han enig med RBK om å terminere kontrakten. Han var med det ferdig i drømmeklubben. I tiden som fulgte gikk Helland flere tøffe runder med seg selv og fant ut han han måtte ta grep om egen karriere. 

Løsningen ble å rydde opp i eget kosthold og egen livsstil, i tillegg til å ta turen ned i 2. divisjon til trondheimsklubben Byåsen. Her spilte Helland en halv sesong og gjorde sine saker godt. Det var nok til å sikre trønderen kontrakt med 1. divisjonsklubben Hødd. Gjennom sin tid i klubben var Helland med på å ta et sensasjonelt cupgull sammen med blant andre Sivert Heltne Nilsen, Ørjan Nyland og Fredrik Aursnes. Oppholdet i Hødd resultere i RBK-retur etterfulgt en svært suksessrik periode for både klubben og Helland selv. 4 år etter han forlot klubben første gang ble han kronet til både cupmester og seriemester med Rosenborg i 2015.

For å oppsummere: Pål André Helland har slått tilbake før. Nå har han tenkt til å gjøre det igjen.

Nye farger: Pål André Helland har signert for to år med nyopprykkede Lillestrøm. Foto: Emil Saglien Ruud

Nytt kapittel

Etter å ha vært en viktig brikke og en tydelig identitetsbærer i Rosenborg i lang tid står Helland nå ovenfor et nytt kapittel i sin karriere. Da det ble klart at Pål André ikke ville bli satset på i RBK var han nødt til å se seg rundt etter andre muligheter. Trønderen forteller i Fredagspraten med Freddy dos Santos om utenlandsk interesse i vinter, men at valget til slutt falt på Lillestrøm. Kantspilleren valgte dermed bort økonomisk mer lukrative forhold, til fordel for den tradisjonsrike østlandsklubben. Han forteller at mye av bakgrunnen for valget var viktigheten av å kunne føle en tilknytning til klubben har spiller for, og at nettopp Lillestrøm som klubb betyr så mye for så mange.

"Jeg føler ikke jeg har vært på mitt beste de siste årene. Jeg ønsker å komme tilbake dit."

— Pål Andre Helland under Fredagspraten

Det er knyttet spenning til hva vi får se av Helland når han nå tar på seg LSK-drakta for første gang. De siste to sesongene har 31-åringen slitt med å få ønsket mengde spilletid, noe han håper å få endret på etter å ha signert for ny klubb. I Lillestrøm er det forventet mer spilletid og tillit, noe som bygger opp forventningene til årets sesong. Vi har tidligere sett en Helland som på sitt beste har herjet med eliteserieforsvarere, avgjort viktige kamper og levert gode mengder målpoeng. I 2015 produserte kantspilleren 20 målpoeng på 21 kamper. Det er altså ingen tvil om at trønderen har et toppnivå like høyt som noen andre i Eliteserien. Det blir spennende å se om vi får være vitne til en Helland som nok en gang slår tilbake og presterer på toppnivå i 2021.

Helland scoret 2 mål for RBK i 2021 - begge kom i juli måned. Se målene nedenfor:

 

Funfact om Pål André

På det tidspunktet Pål André ble tatt opp i A-stallen til Rosenborg i 2009 brukte han svært mye tid på dataspillet FIFA. Faktisk så mye at han var rangert som en av de beste i både Norge og verden.

10 spørsmål med Pål André


Se også: Helland fnyser av egen pris på Eliteserien Fantasy - jeg er altfor dyr (VG).

Annonse fra Eliteserien: