Norske toppklubber på studietur i Barcelona

I perioden 22. til 27. mai var de norske toppklubbene på herresiden på studietur i Barcelona.

Annonse:

Etter to år med pandemi og reisebegrensninger, var endelig tiden inne for en studietur for de norske toppklubbene på herresiden. Søndag 22. mai satte deltagere fra 18 klubber og NTF Sport seg på flyet til Barcelona. Målet for turen var å oppfriske faglige referanser på fotballspillet, samt å lære og bli inspirert av noen virkelige dyktige utviklingsmiljøer. Selvom besøkene hos FC Barcelona og RCD Espanyol var høydepunktene i programmet, så var det nok mange som også gledet seg til å se gode kolleger igjen, og ta del i det fantastiske nasjonale fagmiljøet vi har.

La Liga: Barcelona-Villarreal

Etter reise og innkvartering på hotell, gikk turen etter hvert til Camp Nou og oppgjøret mellom Barcelona og Villareal. Sesongens siste kamp i La Liga hadde avspark kl. 22.00, og utspilte seg mellom to lag med forskjellige kampinnganger både taktisk, og hva gjaldt kampens betydning for tabellplassering. De gule fra Valencia-regionen trakk til slutt det lengste strået med en 2-0-seier, og sikret dermed den siste e-cup-plassen inn i Europa Conference League.

Bilde 1 Camp Nou.jpg
Camp Nou: Barcelona – Villarreal 0-2

FC Barcelona

Mandag og tirsdag var det FC Barcelona som sto på programmet. En halvtimes busstur utenfor sentrum ligger Ciutat Esportiva Joan Gamper, FC Barcelonas treningssenter. Der ble vi tatt godt imot av Albert Capellas, assisterende direktør for akademiet. Et variert program inneholdt fagpresentasjoner i auditoriet, observasjon av treninger ute på treningsfeltet, samt omvisning på anlegget og på La Masia.

Programmet hos FC Barcelona :

  • Metodologi: Albert Capellas, Marc Vinyals og Gerard Trives
  • Klubbstruktur og organisering: Toni Hernández
  • Fysisk trening: Zigor Alexanco og Manel Lapuente
  • Keepertrening: Jesús Unzue
  • Omvisning på La Masia: Miquel Puig
  • Observasjon av treninger U8-U19
Bilde 2 Trening Barcelona U19.jpg
Trening Barcelona U19

I tillegg til et tettpakket program, møtte vi også på den meget anerkjente Paco Seirul·lo, som nå bærer tittelen Head of Methodology i FC Barcelona. Med sin lange erfaring innen blant annet fysisk trening i fotball, delte han ivrig av sine idéer og perspektiver på fotballspillet og trening.

Bilde 3 Paco og Albert.jpg
Paco Seirul·lo (t.v) i samtale med Albert Capellas. Til høyre er Gerard Trives og Marc Vinyals fra metodologiavdelingen.

RCD Espanyol

Onsdag morgen gikk turen til RCD Espanyol og deres treningssenter, Ciutat Esportiva Dani Jarque. Her ble vi tatt imot av akademisjefen, Luis Vicente Mateo, som presenterte klubbens identitet, sportslige struktur og et innblikk i klubbens metodologi. Vi fikk også en god spørsmålsrunde med klubbens Head of Sports Identity, Hugo Blanco Pita, og hvordan han jobber med å bygge en sportslig struktur og en toppidrettskultur for klubbens framtid. Etter en omvisning på treningsanlegget, ble ettermiddagen brukt på treningsfeltet med observasjon av trening og kamper for diverse lag U9-19.

Bilde 4 treningsanlegget Espanyol.jpg
RCD Espanyols treningssenter, Ciutat Esportiva Dani Jarque

Programmet hos RCD Espanyol:

  • Metodologi: Luis Vicente Mateo
  • Klubbidentitet: Hugo Blanco Pita og Luis Vicente Mateo
  • Omvisning på treningsfasiliteter for a-lag og akademi
  • Observasjon av treninger U9-U19
Bilde 5 Trening Espanyol U19.jpg
Treningsobservasjon U19

Etter tre intense dager på besøk hos klubbene, var torsdagen satt av til å reflektere og bearbeide inntrykk og erfaringer. Deltagerne jobbet i grupper med konkrete arbeidsoppgaver, for å «kna» og «oversette» den faglige referansen og inspirasjonen som skal tas med hjem til klubbene. Samtidig hadde vi en liten delegasjon på besøk hos det katalanske fotballforbundet, med trenerutdanning og -utvikling som tema. Dagen ble rundet av med en meget hyggelig avslutningsmiddag, med faglige refleksjoner solide sosiale innslag.

Bilde 6 Deltagere på La Masia.jpg
Fra venstre: Kenneth Wilsgård (NTF), Frode Telseth (Odds), Toni Ordinas (LSK), Torgeir Helgen (Grorud), Stephen Ravnaas (Stabæk), Tomi Markovski (Start), Erling Ola Fykse (Sogndal), Leo Totev (KBK), Aleksander Midtsian (Bryne), Robin Bergfald (TIL), Miquel Puig (La Masia), Christer Basma (RBK), Rolf Høgmo (HamKam), Sancheev Manoharan (FKH), Thomas Hafstad (VIF), Øystein Nerland (NTF), Arne Marcussen (MIF), Johannes Marthinussen (NFF/NTF), Dag Opjordsmoen (NTF), Rune Skarsfjord (NTF), Espen Olafsen (NTF), Thomas Mork (MFK), Hiep Tran (Åsane), Daniel Nordheim Pedersen (NTF), Magnus Pettersen (FFK), Alexander Øren (Viking).

Vi ønsker å takke FC Barcelona og Espanyol for en fantastisk gjestfrihet og for inspirerende dager! Samtidig må vi få rette en stor takk til vår gode kollega i Lillestrøm, Toni Ordinas, for hans utrolige innsats på vegne av norsk fotball for å tilrettelegge dette besøket! Tusen takk for turen!

Annonse fra Eliteserien: