Før runden: Viking på topp!

Høsten har kommet for fullt, men det stopper ikke Eliteserien. Også denne runden står klima og transport til kampene i fokus.

Annonse:

Fotball for målene og supporterreiser til og fra kamp står i fokus denne runden. Klubbene har selv stått for tiltak som skal gjøre det enklere for tilskuere å reise mer miljøvennlig. Aalesund er en av klubbene som går foran denne helgen, klubben har satt opp shuttlebusser og lagt opp til trygg sykkelparkering utenfor stadion for å fremme grønnere reiser til og fra kamp. Utover dette oppfordrer klubben til samkjøring til kamp for dem som kjører. Mer om din klubbs tilrettelegginger finner du på klubbens hjemmesider.

Du kan lære mer om Fotball for målene her.

Valerenga sykkel.jpg
Forrige helg fristet Vålerenga med sykkelverksted for dem som syklet til kamp. Det samme gjør Brann denne helgen, hvor de 30 første får graits sykkelservice.

Forrige runde skaffet Viking seg luke på toppen, etter at Bodø/Glimt avga poeng på Lerkendal. Men stavangerklubben har ikke råd til å legge seg bakpå, med både Tromsø og Bodø/Glimt hengende like bak. I andre enden av tabellen tok Vålerenga sin første hjemmeseier siden mai, og klatret med det opp fra nedrykksplassene.

AALESUND - STABÆK (lørdag 18:00)

Lørdag byr på bunnoppgjør, hvor de to lagene som ligger sist møtes. Aalesund har hatt en tung sesong så langt, og ligger sist på tabellen med bare 11 poeng. Forrige runde besøkte Aalesund Oslo og Vålerenga, men tross en tidlig ledelse tapte sunnmøringene kampen 3-1. De trenger sårt en seier for å holde liv i håpet om å unngå nedrykk. I Bærum er det Bob-feber om dagen, men amerikaneren lyktes ikke i første kamp mot Brann forrige helg. Tross tapet var det likevel mye positivt å ta med seg for hovedtrener Bob Bradley. Både Aalesund og Stabæk trenger sårt alle tre poengene, og det blir utrolig spennende å se utfallet av kampen i Ålesund.

Før kampen rettes oppmerksomhet mot barnedemens. Det organiseres et samlet supportertog som går sammen for Aalesund-supporter Syver (11), som er en av mellom 30 og 45 barn i Norge som har fått diagnosen barnedemens. Mer om Syver sin historie og markeringen leser du her.

LILLESTRØM - ROSENBORG (søndag kl. 17:00)

På Åråsen venter en klassiker når kanarifuglene får Rosenborg på besøk. Lillestrøm startet sesongen veldig sterkt, men har slitt etter at de mistet Akor Adams og Geir Bakke. Romerikesklubben befinner seg på en 7. plass, men har bare 1 seier på sine siste 5 kamper. Rosenborg har hatt en skuffende sesong så langt, og ligger på 8. plass. De siste ukene har riktignok sett lysere ut, både på banen og utenfor banen. Med Ole Selnæs tilbake igjen, i tillegg til Ole Sæter og Sverre Nypan på nye kontrakter, viste trønderne forrige helg at de har noe å bygge videre på.

BODØ/GLIMT - VÅLERENGA (søndag kl. 17:00)

Bodø/Glimt tapte forrige helg terreng i gullkampen, og ligger 2 poeng bak Viking inn mot denne runden. Nordlendingene er nødt til å snu en dårlig trend dersom de skal holde følge med Stavangerklubben. Glimt spilte den første kampen i gruppespillet i Europa Conference League i Sveits så sent som på torsdag, og det blir spennende å se hvilken effekt denne kampen har hatt på laget. Vålerenga er på sin side inne i en god flyt om dagen, og har tatt poeng i sine seks siste kamper. Forrige helg vant Oslo-klubben på hjemmebane for første gang siden 16. mai, og det blir spennende å se om progresjonen fortsetter i Nord-Norge.

VIKING - SANDEFJORD FOTBALL (søndag kl. 17:00)

Viking vant Rogalandsderbyet forrige helg, og er med det tilbake på seierssporet etter at Vålerenga brøt seiersrekken runden før. Seieren i Haugesund, samt Glimt sitt poengtap på Lerkendal, har gjort at Viking troner øverst på tabellen når vi går inn i helgen. Stavangerklubben har ikke vunnet serien siden 1991, men nå har de virkelig sjansen. Denne helgen får de besøk av Sandefjord, som på ingen måter er trygge. Forrige helg feiret vestfoldingene 25-årsjubileet med en sterk 2-0 seier mot Strømsgodset, men det er likevel bare 1 poeng ned til kvalikplass.

ODD - HAUGESUND (søndag kl. 17:00)

I Skien dukes det for besøk fra Haugesund. Odd har hatt en middelmådig sesong, og ligger foreløpig på 9. plass. Sesongen har vært litt opp og ned for Telemarkingene, men med en sterk sesongavslutning kan de definitivt klatre på tabellen. Motstander Haugesund sliter på kvalikplass. Rogalendingene har ikke vunnet på sine syv siste kamper, men har til gjengjeld møtt flere av lagene i toppen som del av denne rekken. De kommende kampene blir utrolig viktige dersom man skal få Eliteseriefotball på Haugalandet også neste sesong.

HAMKAM - SARPSBORG 08 (søndag kl. 17:00)

På Hamar kommer Sarpsborg 08 på besøk. Til tross for 7 poeng på de siste fire kampene, så befinner Hamkam seg bare 3 poeng over kvalikplass. Innlandsklubben er derfor ikke trygg enda, og trenger derfor flere poeng for å fornye Eliteserie-kontrakt. Sarpsborg 08 har på sin side levert en solid sesong, og ligger på 6. plass inn mot denne runden. Forrige helg slo sarpsingene Lillestrøm, og har med det 3 seire på sine siste 4 kamper.

STRØMSGODSET - MOLDE (søndag kl. 17:00)

I Drammen kommer de regjerende mesterne på besøk. Hjemmelaget har levert en solid sesong, og befinner seg på 10. plass inn i denne runden. Drammenserne har en tøff sluttinnspurt foran seg, hvor de skal møte de fem øverste lagene på tabellen i løpet av sine siste 9 kamper. Molde er på sin side fortsatt en outsider til medalje og europaplass, med fem poeng opp til Tromsø på bronseplass. For romsdalingene er det riktignok Europa League gruppespillet som stjeler det meste av oppmerksomheten denne høsten, og på torsdag ble første kamp i gruppespillet spilt. Det endte med tap for Molde i Aserbajdsjan, og det blir spennende å se hvordan kampen og den lange reiseveien har påvirket troppen inn mot kampen i Drammen.

BRANN - TROMSØ (søndag kl. 19:15)

Runden avsluttes i Bergen, hvor tredjeplassen Tromsø kommer på besøk til femteplassen Brann. Hjemmelaget har fire strake seire i Eliteserien, og har fortsatt et lite håp om europakvalifisering også neste år. Tromsø har på sin side levert en super sesong, og henger fortsatt på i tittelkampen. Norges nordligste Eliteserieklubb har aldri vunnet toppdivisjonen, men fem poeng opp til Viking på topp så er det fortsatt gode muligheter. Tromsø har vunnet 6 av sine siste 7 kamper, og ønsker å fortsette den solide formen når de gjester Bergen.

Denne helgen feirer Brann sin 115-årsdag, og det blir feiring av dette på stadion før kamp. 

Annonse fra Eliteserien: