Slik setter du opp laget offensivt

Hvordan bygger man en optimal 15-mannstropp med kun 100m til rådighet? I del 1 fokuserte vi på oppbyggingen av de bakre leddene. I del 2 skal vi se nærmere på midtbane- og angrepsspillere.

Annonse:

Midtbane:

Midtbanen er den mest dynamiske lagdelen. Blant alle spillerne som oppnådde minst 100 fantasypoeng sist sesong, var midtbanen den lagdelen med soleklart flest representanter. Det er med andre ord masse poeng å hente her om man greier å treffe med balansen.

Balanse

Eksempel 1: 11.0m, 10.0m, 8.5m, 5.5m og 4.5m
Eksempel 2: 11.0m, 8.5m, 7.5m, 6.5m og 5.5m

I eksempel 1 har man to premiumspillere som forventes å levere bortimot hver runde. Man har en tredje spiller som skal produsere poeng jevnt og trutt, mens en fjerde spiller som potensielt er et røverkjøp. Femte spiller er i hovedsak tiltenkt en rolle på benken, men dette skal være en pålitelig spiller som man kan forvente 2-3 poeng av ved behov.

I eksempel 2 satser man på en formasjon med fem midtbanespillere. Midlene er bra fordelt, man legger vekt på både premium og røverkjøp. Hver sesong dukker det alltid opp gode midtbanespillere til en veldig rimelig pris, derfor kan det være lurt å gå for en lignende struktur.

Ubalanse

Eksempel 1: 8.5m, 8.0m, 7.5m, 7.5m og 7.0m
Eksempel 2: 11.0m, 9.5m, 9.5m, 8.5m og 8.0m

I eksempel 1 har man altfor lite variasjon i prisene. Skal man oppgradere en av spillerne må man samtidig nedgradere en annen. Det er ingen god ide å ikke ha en eneste premiumspiller.

I eksempel 2 har man bortimot brukt halve budsjettet på midtbanen. Dette går utover kvaliteten i de øvrige lagdelene. Selv om det er gode poeng å hente i midtbaneleddet, må man også huske på at troppen skal bestå av 15 spillere. Det hjelper lite med en fantastisk midtbane om det er mye rusk ellers i troppen.

Angrepsspillere:

Det sier seg selv, målscorere er gull verdt i fantasy. Lag som skaper masse sjanser og som bygger hele angrepet sitt rundt spissen kan det være lurt å holde et øye med. I tillegg har man en god del spisser som tar straffespark, samt spisser som relativt ofte havner i farlige offensive posisjoner. 

Balanse

Eksempel 1: 11.5m, 9.0m og 6.5m
Eksempel 2: 11.5m, 10.5m og 4.5m

I eksempel 1 har man én toppspiss, én veldig god spiss og en tredje spiss som er et potensielt røverkjøp. Dette er en god spredning og man har dekning i alle de tre hovedprisklassene.

I eksempel 2 har man to toppspisser. Tredjespissen er billigst mulig slik at man ikke bruker altfor mye av budsjettet på spissrekken.

Ubalanse

Eksempel 1: 9.0m, 8.5m og 8.0m
Eksempel 2: 11.5m, 5.5m og 4.5m

I eksempel 1 mangler det en virkelig toppspiss. Alle tre spisser er i altfor lik prisklasse. Om man for eksempel ønsker seg en 11.0m spiss utover i sesongen må det noen omrokkeringer til.

I eksempel 2 skaper man store begrensninger for seg selv. De fleste aktuelle spissene koster mindre enn 11.5m og mer enn 5.5m. Man utelukker altså majoriteten av spissene dersom man velger en slik tilnærming.

Det må legges til at det ofte kan fungere helt fint å være i «ubalanse». Det finnes ingen fasit for hvordan man skal spille fantasy. Men i lengden vil det som oftest lønne seg med en balansert tropp. Balanse gir friere tøyler.

Hva er en premiumspiller og hvorfor er disse viktige?

En premiumspiller er en spiller som konstant produserer fantasypoeng langt over gjennomsnittet. Premiumspillere blir sett på som bærebjelkene i laget. Disse spillerne er «fixture proof», altså at de kan sanke gode poeng i selv de tøffeste kampene. Kapteinen man velger bør også være en premiumspiller, rett og slett fordi disse har høyest potensial.

Når man velger premiumspillere bør man ta utgangspunkt i at dette er spillere man ønsker å beholde så lenge som mulig. Jo tidligere man finner 2-3 premiumspillere som man kan stole på, desto kjappere kan man bygge laget sitt rundt disse. Og jo fortere man har et stabilt og balansert lag, desto færre gratisbytter kaster man bort unødvendig.

Annonse fra Eliteserien: