Fotballtopper spår norsk talentrevolusjon

Stabæk-trener Toni Ordinas sier han føler en forpliktelse for å satse på norske talenter. Han er ikke alene om å satse ungt i årets Eliteserie.

Annonse:

Norsk klubb- og landslagsfotball har vært langt nede de siste årene. Sist helg uttalte Pål Arne Johansen, landslagstrener Norge G18 og G19, at norske trenere må bruke de unge spillerne mer i Eliteserien.

– 3. divisjon holder ikke for å ta neste steg, sa U-landslagstreneren.

Og han blir hørt. På Nadderud er Ordinas klar på hva som skal til for å løfte norsk fotball.

– Jeg føler et ansvar for norsk fotball. Jeg har beholdt mitt perspektiv fra jeg jobbet med spillerutvikling. Jeg kunne ikke jobbet som hovedtrener i Stabæk uten et slikt ansvar. Til slutt handler det om at jo bedre vi gjør det internasjonalt, jo flere vil se Eliteserien, som igjen vil gagne Stabæk. Klubbene drar nytte om norsk fotball blir bedre internasjonalt, sier Ordinas.

– Hvor sultne er vi?

Nylig var han hjemme i Spania og møtte folk i Spanias fotballforbund.

– Jeg sa klart ifra om at Norge har mange ressurser. Tallet på unge gutter og jenter som spiller fotball er mer enn høyt nok. Kvaliteten på banene er bedre enn hos mange akademier i Spania, i alle fall om vi ser bort fra de største klubbene som Real Madrid og Barcelona. Forskjellen er at man i Spania tror at man kan vinne. Her får jeg ikke følelsen av at man virkelig tror at vi i Norge kan oppnå store ting i løpet av fem år. «Norge er Norge», sier man. Hva betyr det? Vi kan lykkes i europacupene om fem år, mener Stabæk-treneren.

– Spania vant nesten ingenting for 20 år siden. Du må skape noe. Hvem vil vi være? Hva vil vi oppnå? Norsk fotball har absolutt et stort potensial. Spørsmålet er hvor sultne vi er som land. «Fotballfolk», hvor sultne er vi? Hvor sterk er viljen til å bli best?

Les mer om hva Ronny Deila, Ole Gunnar Solskjær og Leif Øverland sier her.

Annonse fra Eliteserien: