NTFs Årsrapport 2015

Her kan du finne NTFs årsrapport. Les mer om toppfotballen i Norge her.

Annonse:

Last ned årsrapporten her

Året 2015 ga svært gode resultater i Europe League for norske lag. Klubbene har samlet sett en bedret økonomi og det er økt fokus på sportslig utvikling. Vi opplevde også en

Det er med et optimistisk blikk jeg ser fremover.

— Leif Øverland, adm.dir. Norsk Toppfotball
høynet interesse for Tippeligaen og OBOS-ligaen som igjen medførte en historisk god medieavtale med Discovery fra 2017. Så det er flere lys på himmelen. Det eksterne bilde av toppfotballen i Norge er imidlertid også manglende mesterskapsresultater og smitteeffekter av et stadig sterkere søkelys på ukultur i FIFA.

Kalenderåret 2015 ble et rekordår for norske klubber. Aldri før har de vunnet flere kamper i Europa. Med det klatret Norge fire plasser på UEFAs nasjonsranking. Den nye seiersrekorden er på 18 seirer. Av dem tok Rosenborg seks, Odd fire, Molde fem og Strømsgodset tre.

Sesongen blir husket for da Odd ledet 3-0 mot giganten Borussia Dortmund og sendte en sjokkbølge gjennom Europa, ikke minst for Moldes eventyrlige gruppespill.

graf_1nfrdpm1mexgv1o53bfmath9z1.jpg

I årsrapporten kan du lese mer om dette:

  • Organisasjon
  • Utvalgte fokusområder: Toppfotballsenteret - skreddersøm, Forbi Danmark på nasjonsrankingen, La Manga som vinterprodukt, G16-serien, Møteplassene, Lederprogrammet, CRM
  • Dagsorden årsmøte
  • Styrets beretning
  • Regnskap 2015 - budsjett 2016
  • Revisors beretning
  • Forslag
  • Valgkomiteens innstilling
  • Virksomhetsstyring
  • Vedtekter

G16-serien

Det var noe skepsis og motstand i systemet. Men 2015 ble året hvor den nye G16-serien fikk sitt pilotår.

Den nasjonale G16-serien er en videreføring av eliteturneringen (GET) som er blitt avholdt siden 2011. Serien består av 16 lag fordelt på to avdelinger med åtte lag. Etter våren ble de beste lagene (1-4) og de dårligste (5-8) i hver av de to avdelingene samlet til en ny høstliga. Det var de seksten Tippeliga-klubbene som ble tilbudt plass i serien. Hvis et lag valgte å si nei, ble plassen gitt til den høyest rangerte klubben som rykket ned fra TL i 2014. 

Avdeling 1:

Sarpsborg, Tromsø, Bodø/Glimt, Strømsgodset, Bærum, Stabæk, Vålerenga, Lillestrøm. 

Avdeling 2:

Start, Viking, Haugesund, Rosenborg, Aalesund, Sandnes Ulf, Brann, Molde. 

Stabæk ble til slutt vinneren i serien etter å ha slått Lillestrøm 3-0 i siste kamp. Laget fra Bærum scoret 53 mål (mest) og slapp inn 22 mål (minst). 

Prøver igjen

Tanken bak en nasjonal liga er at de beste skal møte de beste. Du får et nivå som er høyere enn interkrets. Vi får satt fokus på utvikling gjennom en ramme som gjør at du får løftet gutta opp på et høyere nivå enn de er vant til.

— Jo Bergsvand, Sportssjef i Norsk Toppfotball
2015 var det første året til den nye turneringsformen, som også kommer til å gå som et pilotprosjekt i 2016.

– Tanken bak en nasjonal liga er at de beste skal møte de beste. Du får et nivå som er høyere enn interkrets. Vi får satt fokus på utvikling gjennom en ramme som gjør at du får løftet gutta opp på et høyere nivå enn de er vant til, sier Bergsvand.

Den sportsligere lederen i NTF trekker også fram at serien kan skape et bedre samarbeid med bredde og topp i de forskjellige fotballkretsene.

Gjennom G16-serien får hver klubb nemlig lov til å hospitere tre spillere i hver spillebolk (før og etter sommer) fra klubber de samarbeider med. 

– Samarbeid er en forutsetning, sier Bergsvand krystallklart.

 

Annonse fra Eliteserien: